10 tips voor een groene tuin

 • Wip wat tegels uit uw tuin en plaats groen zoals bomen, struiken, bloemen, planten en gras.
 • Zo blijven uw tuin en uw huis koeler op hete zomerdagen en helpt u de vlinders en de bijtjes ook een handje.
 • Wilt u de tegels in uw tuin ├ęcht niet kwijt? Zet dan bloembakken en potten met planten neer in de tuin, daar worden de vlinders en de bijtjes al snel blij van.

 • Heeft u geen tuin? Overweeg dan een groen dak of planten op uw balkon.
 • Heeft u wel een balkon? Daar kunt u ook potten met planten op kwijt, dat fleurt uw balkon nog wat verder op.

 • Help insecten en vogels een handje door nestkasten en insectenhotels neer te zetten in uw tuin of op uw balkon.
 • Nestkasten en insectenhotels bieden een veilige plek voor insecten en vogels om te rusten en voedsel te vinden. Ze helpen ook bij het bestrijden van ongedierte in de tuin.
 • U kunt nestkastjes en insectenhotels in veel winkels al kopen. Maar het is nog leuker en duurzamer om ze zelf te maken van circulaire materialen!

 • Kies biologische planten die aangepast zijn aan ons klimaat en kies ook voor bloemrijke soorten.
 • Planten die aangepast zijn aan ons lokale klimaat zijn makkelijker te onderhouden en hebben meer kans om te overleven. Inheemse planten en bomen zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en zullen de biodiversiteit in de tuin bevorderen. Zeker met bloemrijke planten helpt u de bijen in Zeewolde.

Zo voorkomt u dat er te veel water in uw tuin blijft staan op plekken waar dat niet goed is, u kunt het namelijk afvoeren naar een van deze opvangplekken. Ook kunt u daarna met een gerust hart de planten water geven als er droogte heerst in Nederland met het water dat u eerder had opgevangen.

Keukenkruiden

Het balkon is net als uw tuin een prima plek om zelf keukenkruiden te kweken. Zo heeft u ze steeds bij de hand bij het koken, en geniet u van de geur als u buiten zit. Veel kruiden houden van een zonnige warme standplaats. Soorten als bieslook, dragon, oregano, rozemarijn, salie en tijm doen het goed in potten, omdat ze wat droogte verdragen. Soorten met sappiger blad, zoals munt of basilicum, kunnen minder goed tegen uitdrogen. Die kunnen ook op het balkon, maar zet ze dan samen in een grote bak en hou in de gaten wanneer ze water nodig hebben.

Als tuinafscheiding heeft een heg meerdere voordelen ten opzichte van een stenen of houten schutting. Zo blijft uw tuin koeler, zorgen de wortels van de heg dat regenwater beter weg kan stromen, en helpt u met dit extra stukje natuur ook de vogels, bijen en vlinders.

Deze planten zorgen ervoor dat de bodem in uw tuin koel blijft en minder snel uitdroogt. Ook zijn ze goed voor de biodiversiteit en zorgen ze voor minder onkruid in de tuin.

 • Goede drainage voorkomt dat water in de tuin blijft staan. Als water te lang blijft staan, kan dat leiden tot verzwakte planten en schimmel. En dat wil niemand!
 • Hoe zorgt u voor voldoende drainage in de tuin? Denk aan een laag grind onder de grond waar u planten zaait, het regelmatig loswoelen van de aarde en het gebruik van voldoende organische stoffen zoals compost. Ook kunnen hellingen en specifieke planten helpen om het water beter af te voeren.

Waarom is groen op uw balkon belangrijk?

Een balkon met planten maakt vrolijk. Natuur dichtbij huis brengt sfeer en maakt u en de buurt blij en gezond. En u helpt er ook bijen, vlinders en vogels mee.

Wat zijn vaste planten?

Een vaste plant is een plant die langer dan twee jaar leeft. Dat is erg handig, want dan hoeft u niet elk jaar nieuwe planten te kopen. In de herfst sterft de plant boven de grond vaak af, hij leeft dus nog wel. In het voorjaar komt de plant gewoon weer op. Gooi de plant dus niet weg als hij is uitgebloeid, dan kunt u er volgend jaar weer van genieten!

Sommige vlinders kunnen tot wel een kilometer hoog vliegen! Ze brengen makkelijk een bezoekje aan uw balkon als daar voedsel te vinden is. Misschien komt er wel een dagpauwoog of een atalata van uw planten snoepen.