Pas uw tuin aan

Wat kunt u doen?

Door het nemen van eenvoudige maatregelen kunt u de kans op wateroverlast verkleinen en verdroging van de grond voorkomen. Er zijn veel mogelijkheden om het regenwater af te koppelen van het riool en bovengronds of ondergronds op te vangen. Waterdoorlatende bestrating helpt om het regenwater zonder overlast in uw eigen tuin te houden. 

Regenwater opvangen

Het beste water om planten mee water te geven is regenwater. U bespaart daarmee ook drinkwater uit de kraan. U kunt het regenwater in uw tuin gebruiken door het op te vangen in een regenton, een vijver een regenzuil, een watertank onder het huis of onder de tuin of een ander reservoir.

Met behulp van de knop onder dit bericht kunt u de brochure van Stichting Steenbreek downloaden. De brochure gaat over het opvangen van regenwater in uw tuin.

Regenwater in de tuin

Misschien klinkt het gek, maar alleen een regenton in uw tuin helpt niet tegen wateroverlast. U wilt tenslotte het liefst dat de regenton altijd vol gietwater zit. Dat betekent dat er geen plaats is voor een grote regenbui. Ook al is de ton wel leeg, dan nog is de regenton te klein om een hele regenbui in te bergen. Een grote regenton is 200 liter. Bij een hoosbui valt er veel regenwater. Nadat de regenton zich heeft gevuld met 200 liter regenwater, dan blijft er zelfs bij een kleine hoosbui nog heel veel water over! Regentonnen zijn alleen geschikt als klein reservoir voor gebruik van regenwater.

Groene tuinen en balkons

Een groene buitenruimte is een heerlijke plek om te genieten van de buitenlucht; even een momentje voor uzelf, of lekker bijkletsen met familie en vrienden. In de zomer blijft uw groene buitenruimte ook  veel koeler dan wanneer er geen groen is. En naast deze fijne plek voor uzelf, helpt u ook de natuur een handje om gezond te blijven.

Heeft u al een groene tuin en wilt u weten wat u er nog aan kunt verbeteren? Of wilt u eerst meer weten voordat u de tuin of het balkon gaat vergroenen? 

Help de natuur een handje

Een tuin met verschillende planten, bloemen en bomen helpt om de natuur in stand houden. Zo'n tuin is beter beschermd tegen plagen en bloeit het hele jaar door. 

In een groene tuin kunt u

  • vogelhuisjes ophangen 
  • gesnoeide takken neerleggen en een schuilplaats maken voor egels 
  • een bron van voedsel zijn voor insecten, vogels en bijvoorbeeld kleine zoogdieren zoals egels 
  • een thuis zijn voor dieren als er blaadjes liggen en er rommelige hoekjes zijn

Een tuin waar dieren zich thuis voelen hoeft niet netjes te zijn. Het voor- en najaar is de perfecte tijd om in de tuin aan de slag te gaan