Pas uw tuin aan

Meer groen in uw tuin, op uw balkon, dak of dakterras heeft verschillende voordelen:

  • Bij extreme weersomstandigheden, zoals stortbuien, vangt een groene tuin meer water op dan een betegelde tuin. Een groene tuin helpt om  wateroverlast en bijkomende schade door veel regenval te voorkomen.
  • In de hete zomers hebben groene tuinen een verkoelend effect op uw huis en de omgeving.
  • Een groene tuin draagt bij aan meer biodiversiteit. Doordat verschillende soorten planten en bomen een thuis en voedsel bieden aan allerlei dieren en insecten, houden we de wereld gezond en verbeteren we de biodiversiteit.

Wat u zelf kunt doen

Door het nemen van eenvoudige maatregelen kunt u de kans op wateroverlast verkleinen en verdroging van de grond voorkomen. Er zijn veel mogelijkheden om het regenwater af te koppelen van het riool en bovengronds of ondergronds op te vangen. Waterdoorlatende bestrating helpt om het regenwater zonder overlast in uw eigen tuin te houden. 

Regenwater opvangen

Het beste water om planten mee water te geven is regenwater. U bespaart daarmee ook drinkwater uit de kraan. U kunt het regenwater in uw tuin gebruiken door het op te vangen in bijvoorbeeld een regenton, een vijver, een regenzuil of een watertank onder het huis of onder de tuin.

Alleen een regenton is niet voldoende

Alleen een regenton in uw tuin helpt niet tegen wateroverlast. Een grote regenton is 200 liter. De ton is meestal gevuld en dat betekent dat bij een hoosbui de ton al snel gevuld is. Ook al is de ton wel leeg, dan nog is de regenton te klein om een hele regenbui in te bergen. Bij een hoosbui valt er veel regenwater. Nadat de regenton zich heeft gevuld met 200 liter regenwater, blijft er zelfs bij een kleine hoosbui nog heel veel water over! Regentonnen zijn alleen geschikt als klein reservoir voor gebruik van regenwater.

Meer weten over het opvangen van regenwater in uw tuin? Download de folder van Stichting Steenbreek.

Folder Regenwater in de tuin downloaden

Help de natuur een handje

Een tuin met verschillende planten, bloemen en bomen helpt om de natuur in stand houden. Zo'n tuin is beter beschermd tegen plagen en bloeit het hele jaar door. 

In een groene tuin kunt u

  • vogelhuisjes ophangen 
  • gesnoeide takken neerleggen en een schuilplaats maken voor egels 
  • een bron van voedsel zijn voor insecten, vogels en bijvoorbeeld kleine zoogdieren zoals egels 
  • een thuis zijn voor dieren als er blaadjes liggen en er rommelige hoekjes zijn

Een tuin waar dieren zich thuis voelen hoeft niet netjes te zijn. Het voor- en najaar is de perfecte tijd om in de tuin aan de slag te gaan