Marlijn en Karel krijgen een groen dak
‘Sedum oogt mooier en zorgt voor biodiversiteit'
Vraag samen met je buren subsidie aan dan krijg je een grotere bijdrage
Marlijn Oosterhof en haar man Karel uit Zeewolde krijgen eind maart een groen dak op de uitbouw van hun huis en op het schuurtje. Door subsidie van de provincie Flevoland en gemeente Zeewolde wordt het aantrekkelijk gemaakt om een sedumdak aan te laten brengen. “Sedum oogt mooier, neemt veel water op en zorgt voor meer biodiversiteit.”
Ervaring met sedum
Marlijn heeft eerdere ervaringen met sedum. “Toen we in Utrecht woonden, hebben we met 30 buren die in ons blok woonden de platte schuurdaken vervangen door sedumdaken. Je zag dat het sedum ging bloeien en we kregen meer insecten om ons heen. Die minituintjes zien er leuk uit en de schuurtjes waren met sedum beter geïsoleerd.”
Sinds anderhalf jaar wonen Marlijn (38) en Karel (37) weer in Zeewolde, in het huis van de ouders van Marlijn. Inmiddels wonen ze hier met hun kinderen Janne (7) en Timo (6). “We houden van de rust en ruimte, de kinderen kunnen in Zeewolde vrij spelen. Ik heb hier ook een fijne jeugd gehad. Naast mijn hobby dansen vind ik tuinieren fijn om te doen. Lekker buiten zijn, een beetje rommelen en planten zien groeien. In huis staan ook allerlei stekjes van binnen- en buitenplanten.”
Periodiek onderhoud van de Edelstenenbuurt
Binnenkort wordt hun straat in de Edelstenenbuurt gerenoveerd en vanuit de gemeente Zeewolde werd gevraagd of de bewoners ook wilden verduurzamen. “De daken van de tweekappers waar wij wonen zijn plat en daar kun je sedum op leggen. Onze voorwaarde om mee te doen was wel dat er subsidie voor zou zijn. Ik kreeg in oktober 2023 een enthousiaste mail dat subsidie voor sedumdaken mogelijk is van Sophia van Rosmalen, aanjager duurzaamheid bij de gemeente Zeewolde.”
Subsidie van maatregelen voor klimaatadaptatie kun je samen met anderen aanvragen
Binnen de buurt is onderling veel contact, er is een appgroep en een jaarlijkse buurtbarbecue en nieuwjaarsborrel. Marlijn wilde haar buren wel overtuigen om mee te doen. “Het leuke aan de subsidie is dat je 10% extra krijgt, als je het met je buren doet. De subsidie wordt verleend vanaf 25 m2. Ik heb het bericht naar een stuk of 14 huishoudens gestuurd. Vier gaven aan het te willen onderzoeken, waarna ik offertes bij drie partijen heb aangevraagd. Uiteindelijk bleven wij en nog een buurman over.””
De vierkante meters en de kosten
Marlijn en Karel laten 32 m2 sedum leggen, hun buren 62 m2. “Het is sedum, worteldoek, drainagelaag en het substraat. Je kunt ook een mat neerleggen, maar wij kiezen op de uitbouw voor korrels, waar het sedum beter in groeit. Een mat is wat lichter, maar neemt minder water op; dit komt alleen op het schuurtje. De totale investering is voor ons ongeveer 2.500 euro en we hebben voor ongeveer de helft van dat bedrag subsidie ontvangen.”
Het Zeewoldense stel gaat ook zelf de handen uit de mouwen steken. “Wij gaan, samen met de buren, bijna 100 m2 kiezels en stenen weghalen van het dak en moeten zelf voor de afvoer zorgen. Dit laten doen kost 15 euro per m2, dus gaan we zelf aan de slag, om kosten te besparen. We gaan een weekend grind en tegels van het dak halen en het paasweekend wordt het sedum geleverd. Dan moet dit er wel gelijk op worden gelegd. De leverancier, Frido Miggels van Green design for you uit Zeewolde, geeft een korte demonstratie, de aanleg is goed te doen. Een groen dak kost wat tijd en energie, maar dan heb je ook wat.”
Sedum is een vetplantje dat weinig onderhoud nodig heeft. “Je moet af en toe een beetje bijmesten en hooguit bij hete zomer wat sproeien, dus veel minder onderhoud dan gras. Het wordt een daktuin met verschillende soorten sedum en staptegels ertussen om bij de ramen te kunnen.”
Duurzame tuin
Eerder al hebben Marlijn en Karel hun tuin duurzaam aan laten leggen. “Dit is gedaan door GildenGroen uit Zeewolde. Dit bedrijf is duurzaamste hovenier van Nederland geweest. Zij hebben nagedacht over goede waterberging en -afvoer – door een open steenstructuur - en hergebruik van materialen. De stenen zijn hergebruikt voor het terras. De huidige bodem is verbeterd door grond toe te voegen en weinig af te voeren. We kiezen voor groen en zo min mogelijk tegels in de tuin.