Sandra kreeg meer inzicht in de isolatie

Wat je thuis kunt doen

Gebruik Energie Slim! gaat om wat je thuis kunt doen om minder energie te verbruiken. Daarmee belast je het milieu minder en je ziet het zelf ook direct terug in de kosten die je bespaart. De gemeente helpt inwoners een handje met verschillende acties. We vroegen een aantal Zeewoldenaren die meededen met zo’n actie naar hun ervaring en wat zij doen om energie te besparen. Nieuwsgierig of er een handige besparingstip voor jou tussen zit? Lees dan hier 1 van de de besparingsverhalen van je dorpsgenoten.
 

Zuinig met energie

Sandra Uijlenhoed woont samen met haar zoon in Zeewolde. Hoewel haar woning al relatief goed is geïsoleerd, is ze toch zuinig met energie. Sandra: “Ik vind energie best ingewikkeld. Welk apparaat gebruikt gas of stroom? Waarmee bespaar je nou echt iets? Ik ben er niet echt heel erg mee bezig, maar ik doe wat ik kan. Ik heb ook de mazzel dat ik in een goed geïsoleerd huis woon. Ik woon alleen met mijn zoon en daardoor heb ik sowieso al weinig energiekosten. Daarnaast heeft mijn huis energielabel A en zonnepanelen. Toch ben ik wel zuinig met gebruik; lichten uit en een beetje kou vind ik niet erg. De deuren heb ik dicht en ik trek een warme trui aan zodat de verwarming wat lager kan blijven. Als ik thuis werk, zit ik ook geregeld met een sjaal of een dekentje over mijn benen. Dat is goed voor het milieu en bespaart natuurlijk ook geld.”

Er werd een warmtefoto gemaakt

Toen Sandra het aanbod van de gemeente voorbij zag komen voor een gratis warmtescan van haar woning, greep ze die kans meteen aan. In maart 2021 werd ’s nachts een warmtefoto gemaakt van haar huis en ontving zij een advies. Sandra: “In het rapport zie je een warmtefoto van de voorkant van mijn huis, genomen in de nacht. Ik vind hem prachtig. Je ziet een rode streep waar het raam op zolder openstond en de ramen naast de voordeur zijn felrood. Hier zat matig isolerend glas. Omdat ik graag wilde weten wat ik hieraan kon doen en of het zou lonen, heb ik gemaild naar de organisatie die het rapport heeft gemaakt. Zij hebben mij extra tips gegeven. Ik heb toen twee raampjes naast de deur vervangen met HR++ glas. Dat koste 400 euro. Ik weet niet in hoeveel jaar ik het terugverdien, maar in relatie tot wat ik kon doen, vond ik dit de moeite waard.”

De ramen op de verdieping zijn wel goed geïsoleerd

Voor Sandra hielp de warmtescan om zich bewust te worden van de energielekken in haar huis. Sandra: “De ramen op de bovenverdieping waren blauw op de foto en zijn dus goed geïsoleerd. Er zit nog wel een plek onder het dak en ook bij de latei boven de deur gaat warmte verloren. Dat is een vaak voorkomend probleem heb ik ontdekt, waar je weinig aan kunt doen. Er was ook nog een ander matig geïsoleerd raam wat ik bewust niet heb vervangen om wat frisse lucht te houden. Ik vind dit soort dingen heel interessant en ik heb het rapport bewaard. Het helpt om inzicht te krijgen hoe de isolatie van je huis eruit ziet. Deze gratis scan was alleen van de voorkant van mijn huis. Een scan van het volledige huis zou het wat mij betreft zelfs wel waard zijn om wat voor te betalen.”