Handig apparaatje

....voor meer inzicht in je energiegebruik

In het centrum van Zeewolde woont Sylvester in een huurhuis van Woonpalet. Een tijdje geleden ontving hij via de woningcorporatie een brief met daarin het aanbod om een gratis energiedisplay te lenen . Hij deelt met veel plezier zijn ervaringen met de inwoners van Zeewolde. Sylvester: “Ik had een brief gekregen met de vraag of ik het leuk zou vinden om zo’n apparaatje te lenen. Als het iets voor mij was, kon ik laten weten dat ik interesse had. Dat heb ik gedaan en toen ben ik geselecteerd.”

Energiemeters worden door Woonpalet beschikbaar gesteld

Woonpalet stelt de energiemeters aan hun huurders beschikbaar, om hen te helpen energie te besparen. Hiervoor is gebruik gemaakt van de RREW subsidie vanuit de gemeente voor het project ‘Gebruik Energie Slim!’. Sylvester: “Ik was nieuwsgierig en heel benieuwd naar de apparatuur. Ook handig als reflectie voor mezelf: waar gebruik ik veel energie waar ik mij misschien nog niet bewust van ben? Er kwam een vriendelijke man, die eigenlijk al met pensioen was, langs om het te installeren. Hij gaf zeer gepassioneerd uitleg hoe je het apparaat kunt gebruiken.”

Aansluiten op de slimme meter

De energiedisplays worden in huis aangesloten op de slimme meter. Door het schermpje bijvoorbeeld op de vensterbank te zetten, kun je er af toe op kijken en zien hoe je energieverbruik is. Sylvester: “Het apparaatje geeft snel inzicht hoeveel energie je verbruikt en welke apparaten grootverbruikers zijn. Het zorgt zo voor inzicht waar je energie kunt besparen. Nu staat hij bijvoorbeeld op 201 watt per minuut. Als ik dan de waterkoker of de wasmachine aanzet, zie je een piekmoment. Je kunt daar dan je gedrag op aanpassen en bijvoorbeeld rekening houden met daluren, als je dat wilt. Wat zet je wanneer aan?”

Bewust worden van je energieverbruik

Bewust worden van je energieverbruik is een eerste stap naar besparen. Sylvester: “Het apparaatje staat bij mij tussen wat decoratie. Dus niet helemaal in het zicht, maar vanaf de bank kan ik hem precies aflezen. Hij ziet er modern uit en de reflectie doet goed. Zowel voor de energierekening als voor een stukje bewustwording om vriendelijker te zijn voor de natuur. Eigenlijk hield ik er al van om hier bewust mee bezig te zijn en door dit apparaatje zie ik dat ik het meestal wel netjes houd qua energieverbruik. Ik heb het niet zo heel snel koud, dus de verwarming staat alleen in de winter aan. Logisch nadenken wil al goed helpen om bewust om te gaan met energie. Dit machientje helpt daaraan mee.”