Biljartvereniging bespaart slim energie

Geld besparen en het klimaat minder belasten, de twee grote voordelen van energie besparen. En iedereen kan wel ergens op besparen! Thuis, maar bijvoorbeeld ook bij je vereniging. Biljartvereniging Sfinx in Zeewolde is een mooi voorbeeld. Sinds hun verhuizing naar een nieuw pand, zetten zij actief in op het besparen van energie. Ze delen graag hun ervaringen en tips met ons. Nieuwsgierig of er een handige besparingstip voor jouw huis of club tussen zit? Johan Scheen, voorzitter van de vereniging neemt ons mee in hun besparingsverhaal.

Van peuterspeelzaal naar biljart

“Als biljartvereniging Sfinx bestaan we al ruim 25 jaar. We hebben jaren gebruik gemaakt van het pand de Sfinx, wat aangesloten is bij Welzijn Zeewolde. In januari 2021 kreeg onze vereniging een eigen plek en verhuisden we naar de Doorsteek, waar eerst een peuterspeelzaal zat. We bouwden de kinderspeelplek om naar een biljartzaal en maakten er gelijk een energiezuinige ruimte van.”

Rollende biljartballen

“Het begon bij het verwarmen van het biljart, oftewel de tafel. Zo’n biljarttafel moet je verwarmen zodat het laken droog blijft en de biljartballen beter rollen. Al snel kwamen we erachter dat dit veel energie verbruikt en de kosten hierdoor hoog opliepen. We hebben een klokprogramma aangebracht waardoor de verwarming uitstaat op de momenten dat we niet spelen. Anderhalf uur voordat we gaan spelen springt de tafelverwarming weer automatisch aan. Met deze maatregel besparen we zo’n 700 euro per jaar.”

Kunststoffen biljartlakens

Toch bleven de tafels veel energie kosten waardoor de vereniging tijdens de algemene ledenvergadering in maart 2022 verder is gaan kijken naar nieuwe kansen. “We kwamen tot de oplossing om kunststoffen biljartlakens aan te schaffen. Deze lakens nemen geen vocht op en de biljarts worden elektrisch verwarmd. Hiermee kunnen we 2.000 euro per jaar besparen. Toen de Biljartbond de kunststof biljartlakens goedgekeurd had, waren alle leden hier gelijk enthousiast over en hebben we dit meteen aangepakt.”

Energiezuinige ledverlichting

De vereniging had de smaak goed te pakken met bezuinigen en deed de gemeente Zeewolde een nieuw voorstel: een kleine vergoeding om de bestaande tl-verlichting te vervangen. “De oude tl-verlichting kostte meer stroom dan nodig is. Doordat er boven de biljarts grote lampen met goed licht hangen, was de extra tl-verlichting helemaal niet nodig om goed te kunnen spelen. De gemeente was het hiermee eens en we ontvingen van hen een vergoeding van 750 euro om de felle tl-lampen te vervangen voor energiezuinige ledverlichting, mede omdat het om een pand van de gemeente gaat. Daardoor houden we de kosten zo laag mogelijk.”

Focus op gezelligheid binnen de vereniging

De leden van Biljartvereniging Sfinx zijn blij met hun plek en gemotiveerd om energieslim om te gaan met het pand. Ze raden ook andere verenigingen aan om energiezuinige maatregelen te treffen. “Bij ons hebben we zoveel mogelijk bezuinigingsmaatregelen getroffen zodat de kosten laag blijven. Ik hoop dat alle verenigingen gaan besparen. Dat is goed voor het milieu, maar je bespaart als vereniging ook serieus geld. Zo kan je focus liggen op de gezelligheid binnen je vereniging. Bij ons is het in ieder geval vaak lachen, gieren en brullen!”