Aline wil bijdragen aan een groene wereld

Gebruik Energie Slim! gaat om wat je thuis kunt doen om minder energie te verbruiken. Daarmee belast je het milieu minder en je ziet het zelf ook direct terug in de kosten die je bespaart. De gemeente helpt inwoners een handje met verschillende acties. We vroegen een aantal Zeewoldenaren die meededen met zo’n actie naar hun ervaring en wat zij zoal doen om energie te besparen. Nieuwsgierig of er een handige besparingstip voor jou tussen zit? Lees dan hier het besparingsverhaal van 1 van je dorpsgenoten.

Een selfie met een warme trui

Aline woont met man en kinderen in een koophuis aan de buitenrand van Zeewolde. Op warmetruiendag (11 februari) kwam ze de actie van Gebruik Energie Slim! tegen op social media. Met het insturen van een selfie met een warme trui kon je een voucher krijgen ter waarde van 70 euro om kleine energiebesparende spullen voor in je huis van te kopen. Aline: “Ik zag de actie op Facebook en was gelijk enthousiast. Ik vind een stukje bewustwording belangrijk. Om als gezin met elkaar te kijken hoe we wat zuiniger met energie kunnen doen. En een cadeautje krijgen is altijd leuk!”

Een verbouwing geeft kans om te verduurzamen

De voucher is aan de familie welbesteed. Aline: “Binnen een paar dagen kregen we de voucher binnen en het aanbod in de webshop is interessant. Op zich hebben we een geïsoleerd huis, maar een tochtstrip of zo’n klepje voor de brievenbus is zeker handig. Je hebt ook van die meters voor apparatuur. Die geven je allemaal leuke feitjes, daar houden wij van. Vorig jaar hebben we zelf een slimme thermostaat aangeschaft. Daarmee kun je de CV beter instellen en je gebruik aflezen. Dat is leerzaam én geeft gemak.”

Met een verbouwing volgend jaar ziet Aline ook kansen om te verduurzamen. Aline: “Nu hebben we nog ouderwetse radiatoren, die willen we eruit halen en dan misschien vloerverwarming laten aanleggen. We zijn nog aan het oriënteren wat het beste is voor ons. Door onze tuin op het zuiden met veel glas, hoeven we al niet heel veel te stoken. Met een beetje zon is de woonkamer gelijk warm.”

Onze meiden leren ook op school over delfstoffen en duurzaamheid

Het gezin is sowieso al heel bewust bezig met een duurzame levensstijl. Aline: “We proberen ons steentje bij te dragen aan een groene wereld. We wonen bij een park. Daar gaan we met de buurt soms afvalprikken en in de zomer halen we afval uit de vaart met onze kano’s. Ook kopen we groente en fruit bij de lokale boer in Flevoland. In Zeewolde zitten een paar groente- en fruitboeren met winkeltjes aan huis, er is een kaasboerderij en we hebben een adres waar we eieren halen. Je kunt niet alles naar je hand zetten, maar wel kijken wat jezelf kunt doen en dat meegeven aan je kinderen. Onze meiden zitten op de middelbare school en leren daar ook over delfstoffen en duurzaamheid. Leuk als ze er dan zelf ook een beeld bij hebben hoe iets duurzaam kan.”