Energiecoach Arjen vertelt

“Eenvoudige handelingen kunnen al merkbare energiebesparingen opleveren”

Energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers die plaatsgenoten helpen om hun woningen energiezuiniger te maken. Energiecoach Arjen Vonk vertelt over zijn ervaringen.

“De rol van energiecoach binnen de gemeente Zeewolde sluit naadloos aan bij mijn persoonlijke interesses en professionele achtergrond. Mijn fascinatie voor het efficiënt gebruik van energie, elektra en gas is niet van gisteren. Met een achtergrond in elektrotechniek was de link snel gelegd. Toen de gemeente Zeewolde besloot om inwoners te betrekken bij energiebesparende mogelijkheden, voelde ik mij geroepen. Het was een logische stap om mij aan te melden als energiecoach en een pragmatische bijdrage te leveren aan dit initiatief. Bovendien had ik al eerder ervaring opgedaan in samenwerking met SOBOLT, waarbij ik inwoners hielp met kleine energiebesparende maatregelen.

Energiebesparende maatregelen

Er zijn specifieke maatregelen die relatief eenvoudig zijn, maar vaak over het hoofd worden gezien. Een voorbeeld hiervan is de plaatsing van keukenapparatuur. Zo komt het regelmatig voor dat een kooktoestel direct naast een koelkast staat. Hierdoor warmt de koelkast op tijdens het koken, waardoor er meer energie nodig is om deze koel te houden. Ook een te kleine ruimte achter de koelkast, waardoor warmte slecht afgevoerd wordt, zorgt voor een hoger energieverbruik.

Eenvoudig

Daarnaast zie ik dat radiatoren vaak ingebouwd worden, wat mooi oogt, maar de luchtcirculatie belemmert en de stookkosten verhoogt. Eenvoudige handelingen, zoals het verwijderen van stof en vuil achter een koelkast of radiator, kunnen al merkbare besparingen opleveren. Ook het voorkomen van onnodig energieverbruik door apparaten niet op stand-by te laten staan is een waardevolle tip. Veel mensen denken dat stand-by weinig stroom verbruikt, maar het tegenovergestelde is waar.

Werkwijze bij advies

Bij huisbezoeken start ik met een inventarisatie van het energiegebruik in de woning. Hierbij bekijk ik hoe de energie wordt ingebracht en verbruikt. Ook bespreek ik de leeftijd en levensduur van de apparaten. Vervolgens geef ik gerichte adviezen over energiebesparende maatregelen. Kleine aanpassingen kunnen vaak direct worden uitgevoerd, wat resulteert in een lagere energierekening. Het is belangrijk dat ik passende informatie bied, zodat inwoners zelfstandig vervolgstappen kunnen ondernemen om hun energiekosten verder te verlagen.

Nieuwe ontwikkelingen

Ik ben enthousiast over technologische hulpmiddelen die meer inzicht bieden in energieverbruik. Door beter te begrijpen waar de energieverbruikers in huis zitten en wat ze precies verbruiken, kan onnodig energieverbruik worden beperkt. Zo kunnen stille verbruikers, zoals voorschakelapparaten en transformatoren, automatisch of handmatig worden uitgeschakeld. Dit is niet alleen veiliger, maar levert ook een interessante besparing op. Dergelijke apparaten zijn tegenwoordig betaalbaar en eenvoudig verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij winkels als Expert en Action. Meten is weten: inzicht in het verbruik van specifieke apparaten kan een wereld van verschil maken.”