Afvalacties in Zeewolde

In april, mei en juni kunt u Bennie en Rachel van ontwerpbureau Muzus op verschillende plekken in Zeewolde tegenkomen. Zij gaan op pad in Zeewolde om op een creatieve manier met inwoners te ontdekken hoe het scheiden van afval nog beter kan.

Acties

In mei en juni staan er 3 afvalacties gepland in Zeewolde. 

  • Actie 1: zaterdag 18 mei (VV Zeewolde)
  • Actie 2: zaterdag 1 juni (Plus Verduijn Zeewolde)
  • Actie 3: zaterdag 22 juni (Bergkwartier)

Houd onze kanalen in de gaten voor de laatste informatie en aankondigingen. 

Rachel en Bennie zijn in Zeewolde al eerder in gesprek gegaan met inwoners. Daar is deze video van gemaakt.

Actie 2 Meedoen is winnen!

Bennie en Rachel staan zaterdag 1 juni van 11.00 tot 16.00 uur met een ‘afval’ Rad van Fortuin bij supermarkt PLUS Vandaag Verduijn in het Horsterveld.

Hoe goed scheidt u thuis uw afval? Goed gedrag wordt vandaag beloond! Draai aan het rad en win een leuke prijs. 

Actie 3 Volg het afvaldieet

Bennie en Rachel zijn zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur in het Bergkwartier met een weegschaal. Weet u hoeveel kilo restafval u gemiddeld per zak wegbrengt? Laat uw afvalzak wegen en ontdek welke mogelijkheden er zijn om uw restafval (verder) te verminderen.

Zaterdag 18 mei was het feest in Zeewolde. Rachel en Bennie van Muzus waren aanwezig bij de kampioenswedstrijd van VV Zeewolde, en de sfeer was uitgelaten. Maar er gebeurde meer dan alleen voetbal. We spraken met toeschouwers over afvalscheiding, met de actie "Wat hoort waar? Scoren maar!". Dit was een leuke manier om de kennis van deelnemers over afvalscheiding te testen. Mensen konden punten scoren en op een scorebord komen, onder toezicht van een "afvalscheidsrechter". 

Afvalscheiding in Zeewolde 

Tijdens de wedstrijden voerden zij uiteenlopende gesprekken. Wat opviel, was dat sommige mensen in eerste instantie zeiden: "Afval scheiden? Daar doe ik niet aan." Maar vervolgens gaven ze toe: "Papier en karton houd ik natuurlijk wel apart." Veel mensen vinden afvalscheiding heel normaal. Een vrouw zei: "Ik weet niet of Zeewolde het doet, maar ik doe het wel!" Een ander zei: "Ik scheid geen afval, mijn vrouw doet dat. Die is er heel fanatiek in." 

Kennis van afvalscheiding 

Hoe goed is voetballend Zeewolde op de hoogte van afvalscheiding? We stelden vragen als: "Aluminium, hoort dat bij het PBD of bij het restafval?" en "Wat doe je met een gebroken theeglas?" Veel mensen dachten dat een gebroken theeglas bij het glasafval hoort, terwijl het eigenlijk bij het restafval moet omdat het hittebestendig glas is en niet gerecycled kan worden. Dit veroorzaakte soms frustratie. Een deelnemer zei: "Als het te ingewikkeld wordt, haken mensen af." De vragen waren natuurlijk ook instinkers, maar de basiskennis is er zeker. 

Kampioen in afvalscheiding? 

VV Zeewolde is kampioen geworden, gefeliciteerd! Laten we hopen dat Zeewolde net zo fanatiek met afvalscheiding aan de slag gaat als met voetbal. Met de juiste kennis en inzet kan Zeewolde zeker ook op dit gebied kampioen worden. Zelf (nog) beter worden in afval scheiden? Bekijk alle tips en inspiratie op de website van HVC.

Waarom het nodig is

Zeewoldenaren gooien gemiddeld zo’n 144 kilo restafval per jaar weg. Het verbranden van restafval wordt steeds duurder. Hoe meer restafval we verbranden, hoe hoger de rekening wordt die de gemeente van HVC krijgt. Oftewel: hoe duurder de afvalstoffenheffing wordt die u jaarlijks betaalt. Dat kunnen we voorkomen. Als we afval goed scheiden, blijven er minder kilo’s restafval over.

Hoewel de meeste inwoners van Zeewolde hun afval al goed scheiden (glas zelfs al meer dan 40 jaar) is er ruimte voor verbetering.

Tips om afval (nog) beter te scheiden?

Wilt u zelf actiever aan de slag met het (nog) beter scheiden van uw afval? En bent u benieuwd waar het beter kan? Op de website van HVC vindt u tips en inspiratie voor het omgaan met uw huis- en tuinafval. Ook staat hier een overzicht van locaties waar openbare verzamelcontainers te vinden zijn. 

Wat hoort waar? In de afvalwijzer is van ruim 1.000 producten te vinden waar het bij hoort. Gebruik de afvalwijzer op de website van HVC of download de HVC-app.