Afvalacties in Zeewolde

In april, mei en juni waren Bennie en Rachel van ontwerpbureau Muzus op verschillende plekken in Zeewolde. Zij gingen op pad in Zeewolde om op een creatieve manier met inwoners te ontdekken hoe het scheiden van afval nog beter kan. Lees de terugblik!

Afvalzakbingo

Een leeg nagellakpotje, stalen siroopfles of theezakje.. Wat hoort in welke afvalbak? Test uw kennis over afval scheiden. Hoe goed weet u waar wat hoort? Gooi afval in de juiste bak en streep af op de bingokaart. Download de bingokaart hier. (pdf, 1 MB)

Zaterdag 22 juni vroegen Bennie en Rachel in het Bergkwartier: “Wat kan er nog uit de restafvalzak en in de juiste bak?” Ondanks goede bedoelingen van bewoners, blijkt twee derde van het restafval eigenlijk in een andere afvalbak te horen. We kunnen dus drie zakken restafval terugbrengen naar slechts één zak.

Een terugblik!

Een kind gooide restafval weg. Wij vroegen: "Zit hier alleen restafval in?" ''Ik weet het eigenlijk niet, antwoordde hij. ''Wat zit er vaak onterecht bij het restafval en is groen? "Ehh, avocado’s?" probeerde hij. Het juiste antwoord: GFT. Dat belandt vaak onterecht bij het restafval, tot wel 35 kilo per persoon per jaar. Door GFT te scheiden, vermindert het restafval al met 25%. De jongen vertelde dat ze thuis GFT scheiden en kreeg een sticker: "GFT en etensresten scheiden, ik doe mee!”

Bewustwording groeit

"Nu ik dit zie, valt het kwartje," zei iemand toen we lieten zien wat er uit het restafval kan. "We hebben al een goed systeem – we moeten het gewoon beter gebruiken," zei een ander. De gesprekken zetten ons en de inwoners aan het denken. Restafval verdwijnt uit het zicht in ondergrondse containers. Bewoners die dichtbij wonen, merken daar meer van: "Als ik zie wat hier wordt weggegooid, schrik ik. Hoe kunnen mensen dat doen?"

Zaterdag 18 mei was het feest in Zeewolde. Rachel en Bennie van Muzus waren aanwezig bij de kampioenswedstrijd van VV Zeewolde, en de sfeer was uitgelaten. Maar er gebeurde meer dan alleen voetbal. We spraken met toeschouwers over afvalscheiding, met de actie "Wat hoort waar? Scoren maar!". Dit was een leuke manier om de kennis van deelnemers over afvalscheiding te testen. Mensen konden punten scoren en op een scorebord komen, onder toezicht van een "afvalscheidsrechter". 

Afvalscheiding in Zeewolde 

Tijdens de wedstrijden voerden zij uiteenlopende gesprekken. Wat opviel, was dat sommige mensen in eerste instantie zeiden: "Afval scheiden? Daar doe ik niet aan." Maar vervolgens gaven ze toe: "Papier en karton houd ik natuurlijk wel apart." Veel mensen vinden afvalscheiding heel normaal. Een vrouw zei: "Ik weet niet of Zeewolde het doet, maar ik doe het wel!" Een ander zei: "Ik scheid geen afval, mijn vrouw doet dat. Die is er heel fanatiek in." 

Kennis van afvalscheiding 

Hoe goed is voetballend Zeewolde op de hoogte van afvalscheiding? We stelden vragen als: "Aluminium, hoort dat bij het PBD of bij het restafval?" en "Wat doe je met een gebroken theeglas?" Veel mensen dachten dat een gebroken theeglas bij het glasafval hoort, terwijl het eigenlijk bij het restafval moet omdat het hittebestendig glas is en niet gerecycled kan worden. Dit veroorzaakte soms frustratie. Een deelnemer zei: "Als het te ingewikkeld wordt, haken mensen af." De vragen waren natuurlijk ook instinkers, maar de basiskennis is er zeker. 

Kampioen in afvalscheiding? 

VV Zeewolde is kampioen geworden, gefeliciteerd! Laten we hopen dat Zeewolde net zo fanatiek met afvalscheiding aan de slag gaat als met voetbal. Met de juiste kennis en inzet kan Zeewolde zeker ook op dit gebied kampioen worden. Zelf (nog) beter worden in afval scheiden? Bekijk alle tips en inspiratie op de website van HVC.

Op zaterdagochtend de boodschappen doen, het glas, papier en plastic wegbrengen, zodat alles weer op orde is. In Zeewolde heel gewoon! Hoe leuk is het dan om als verrassing beloond te worden voor het scheiden van afval? Met de actie ‘Meedoen is winnen’ stonden Bennie en Rachel afgelopen zaterdag bij de PLUS Vandaag Verduijn. Wethouder Ernst Bron sloot ook aan.

Een gewone zaterdagochtend met een verrassing

We zien een man karton scheuren zodat het in de papiercontainer past. Hij is net verhuisd en heeft daardoor veel karton. Het gesprek dat we met hem aanknopen wordt eerst onderbroken door het gekletter van de glasbak. We merken dat veel mensen eerst hun glas weggooien en dan boodschappen doen. We proberen het opnieuw: “Wat goed dat je je afval scheidt! Wil je beloond worden met een koek of kruidenplantje?” Zijn eerste reactie: “Nee joh, dit is toch gewoon normaal, daar hoef ik toch geen beloning voor te krijgen?” En dat horen we vaker die dag.

We zien veel mensen met statiegeldflessen die worden ingeleverd. Inwoners komen met een krat vol. Een vrouw vertelt: “Er is geklust thuis, de klussers hadden de blikjes in de afvalzak gepropt, maar ik heb het er dan toch weer uitgevist. Tsja, zo ben ik opgevoed.”

Afval scheiden lijkt hier normaal te zijn. Als iemand een prijs mag uitkiezen, zegt hij: “Zo’n koek gaat er wel in, thuis eten mijn dochters alles op!” Anderen kiezen voor een kruidenplantje dat de vliegjes weghoudt van het GFT-afval. Voor iets wat normaal is om te doen, is een beloning krijgen een leuke verrassing.

Jongeren en afval

Twee jongens die nog thuiswonen, wachten tot ze aan de beurt zijn om aan het rad te draaien. Dat muntplantje willen ze wel hebben voor een mojito, grappen ze. Op de quizvragen scoren ze echter niet heel goed. Ze weten nu wel dat piepschuim geen plastic maar restafval is of naar het afvalbrengstation mag en dat aluminiumfolie bij het PBD (plastic, blik en drankverpakkingen) hoort. Als je het eenmaal weet, vergeet je het niet snel meer.

Nieuwe slogans

Net zoals bij onze eerdere actie bij het voetbal, toetsen we hier de slogans en welke bij Zeewolde passen. Er worden nieuwe slogans bedacht: “Doe het voor je medemens.”, “Minder restafval, dat moet je gewoon doen.” of “Minder restafval: het kan in Zeewolde!”

Waarom het nodig is

Zeewoldenaren gooien gemiddeld zo’n 144 kilo restafval per jaar weg. Het verbranden van restafval wordt steeds duurder. Hoe meer restafval we verbranden, hoe hoger de rekening wordt die de gemeente van HVC krijgt. Oftewel: hoe duurder de afvalstoffenheffing wordt die u jaarlijks betaalt. Dat kunnen we voorkomen. Als we afval goed scheiden, blijven er minder kilo’s restafval over.

Hoewel de meeste inwoners van Zeewolde hun afval al goed scheiden (glas zelfs al meer dan 40 jaar) is er ruimte voor verbetering.

Tips om afval (nog) beter te scheiden?

Wilt u zelf actiever aan de slag met het (nog) beter scheiden van uw afval? En bent u benieuwd waar het beter kan? Op de website van HVC vindt u tips en inspiratie voor het omgaan met uw huis- en tuinafval. Ook staat hier een overzicht van locaties waar openbare verzamelcontainers te vinden zijn. 

Wat hoort waar? In de afvalwijzer is van ruim 1.000 producten te vinden waar het bij hoort. Gebruik de afvalwijzer op de website van HVC of download de HVC-app.