Een interview met Hans Lems

Eerst isoleren, dan investeren

Verduurzamen van je woning hoeft niet ingewikkeld of kostbaar te zijn. Met enkele maatregelen kun je al flink besparen. Zeewoldenaar Hans Lems heeft in fases zijn huis energiezuiniger gemaakt. Hij vertelt hoe zijn energierekening zo in stappen flink daalde.

Hans Lems (65) woont al 25 jaar in Zeewolde in de Wildbuurt. Dit is één van de drie wijken die de gemeente Zeewolde vervroegd ‘van het gas af’ wil laten gaan. De andere wijken zijn de Vissenbuurt en de Vlinderbuurt. Hans werkte tot anderhalf jaar geleden bij een verzekeringsbedrijf en is met vervroegd pensioen gegaan. In zijn vrije tijd heeft verduurzaming zijn interesse. Hij wil de aarde goed achterlaten voor de volgende generaties.

Goed advies

Hans was blij dat zijn wijk als één van de eerste van het gas af gaat. Hij hoorde op een informatieavond van de gemeente Zeewolde de tip ‘eerst isoleren, voor je nadenkt om van het gas af te gaan’. Een goed advies, waar hij mee aan de slag ging.

“Toen ik stopte met werken, gingen we van twee auto’s terug naar één. Een grote stap, maar het helpt wel voor het milieu. In 2015 al zijn er 14 zonnepanelen op ons huis gelegd. Zo kreeg ons huis energielabel A. Die investering was al na zeven jaar terugverdiend.”

CV-ketel afgekeurd

De woningen in de drie aangewezen buurten zijn zo’n 30 jaar oud. Veel mensen zijn aan vervanging van hun tweede cv-ketel toe. Dit geldt ook voor Hans: eind maart kreeg hij de melding dat de cv-ketel is afgekeurd. Deze zat er al 19 jaar in, geen verrassing dus. Maar een nieuwe warmtebron heeft hij nog niet gekozen.

Besparing door isolatie

Wel nam Hans al eerder energiebesparende maatregelen. “Na de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stegen de gasprijzen explosief. In februari 2022 is bij ons radiatorfolie en radiatorventilatoren geplaatst. Dat kostte samen nog geen 200 euro. De verwarmingsthermostaat hebben we van 19,5 naar 18 graden gezet. De totale besparing in een jaar was 180 kubieke meter gas. Ons jaarverbruik ging van 888 naar 700 m3. We hebben een houtkachel, dat is luxe. Maar met een fleecedeken krijg ik het ook warm.”

In augustus 2023 is het dubbelglas beneden vervangen door HR++ glas. Dit gaf een besparing van 250 m3. Het gasverbruik daalde naar 450 m3 per jaar. In februari 2024 is ook de vloer opnieuw geïsoleerd. “Wij hebben na-geïsoleerd met bubbeltjesplastic met een laag aluminiumfolie erin. Omdat deze twee maatregelen binnen 24 maanden zijn uitgevoerd, kregen we 20-25 procent subsidie. Dat maakte het financieel aantrekkelijker. Maar ook zonder deze stimulering van de overheid hadden wij dit gedaan.”

 

Hybride of volledig elektrisch

Over volgende stappen denkt Hans langer na. Hij zoekt naar informatie op internet en is langs geweest bij het Energieloket Zeewolde. “Door alle mogelijkheden zie je door de bomen het bos niet meer. Wordt het hybride of volledig elektrisch? Wat is een goed merk en type? Waar vind ik een goede installateur die op korte termijn kan leveren? Allemaal belangrijke vragen, want een warmtebron is een grote investering. Een hybride warmtepomp met cv-ketel kost al snel meer dan 8.500 euro. En een volledig elektrische warmtepomp zelfs meer dan 13.000 euro. De ISDE-subsidie van de rijksoverheid geeft ongeveer 2.500 euro voordeel. Ik heb een warmtecheck gedaan bij Vereniging Eigen Huis en beide opties zijn mogelijk. Met volledig elektrisch ben je van het gas af. Maar de netcongestie (overbelasting van het elektriciteitsnetwerk) zorgt voor twijfel. Als de hoogspanning wegvalt, heb ik niks meer. Netbeheerders doen hun best om het netwerk te verbeteren, al gaat daar nog jaren overheen. De leverzekerheid van elektriciteit is er niet. Maar voordat het nieuwe stookseizoen in oktober begint, wil ik een nieuwe warmtebron hebben. Op dit moment lijkt een hybride warmtepomp met cv-ketel de beste optie. Het huis wordt dan meestal elektrisch verwarmd en op extreem koude dagen springt de cv-ketel bij.”

Energietransitie

Hans zit in de werkgroep bewonersinitiatieven om het bewustzijn van de energietransitie te vergroten. “We willen een huiskamerbijeenkomst voor de straat organiseren om aan elkaar te laten zien wat besparingsmaatregelen hebben opgeleverd. Zo maken we elkaar enthousiast voor het verduurzamen van je huis. We onderzoeken welke maatregelen je gezamenlijk kunt inkopen, zodat het goedkoper wordt.”

De gemeente Zeewolde is bezig met een buurtuitvoeringsplan wat medio juni 2024 wordt gepresenteerd.  De overheid heeft als ambitie om in 2050 volledig van het gas af te zijn. Elke gemeente gaat zelf aan de slag met deze verduurzaming. Zeewolde zegt: ‘geen dwang en geen drang. Niemand wordt verplicht’.