NK Tegelwippen

Gemeente Zeewolde doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen!. Meld de tegels die u heeft gewipt aan op de website van het NK Tegelwippen www.nk-tegelwippen.nl.

De Tegeltaxi haalt op 27 mei tegels bij u op!

Meld u voor 23 mei aan om uw tegels op te laten halen!

Klik hier voor het formulier

Waarom moedigen wij onze inwoners aan om mee te doen? Dat doen we zodat u kunt bijdragen aan een gezonde en mooie leefomgeving voor uzelf en voor planten en dieren om u heen. De toekomst wordt groener dankzij uw hulp! Samen zorgen we voor een groener Zeewolde met meer plaats voor vogels, insecten en andere dieren.

Wateroverlast

Ons land heeft een overvloed aan tegels en dat is zonde. Tegels zijn hard en laten geen water door. Dit kan een probleem zijn wanneer het extreem veel regent. Het water kan dan niet in de grond zakken en stroomt het riool in. Bij extreme regenval kan het riool de overvloed aan water niet aan. Dat kan zorgen voor overstromingen van straten en kelders.

Extreme hitte

Door klimaatverandering hebben we in Nederland ook te maken met extreme hitte. Tijdens een hittegolf warmt de omgeving extra op als er veel tegels in tuinen liggen. De tegels nemen de warmte op en geven de warmte gedurende de avonduren langzaam weer af. Dat noemen we ook wel een hitteplein, daar is sprake van hittestress.

De planten en dieren (biodiversiteit)

Ook dieren en insecten zijn niet blij met een betegelde buurt. De leefomgeving van onder andere egels, vlinders en insecten wordt kleiner door het ontbreken van groen. Dat is een probleem omdat dieren belangrijk zijn voor onze natuur. Wist u dat 70% van ons eten afhankelijk is van bestuiving door insecten?

Conclusie

Vervang  die tegels, en gebruik de ruimte die vrijkomt voor het aanleggen van een groene tuin met planten. In de zomer is het niet meer zo warm, en tijdens een heftige regenbui heeft u minder wateroverlast.