Lokale duurzame energie
Als u lid wordt van een lokale energiecoöperatie ontvangt u een deel van de opbrengst van deze lokaal opgewekte duurzame energie. U kunt vaak investeren in een park, bijv. door participatie- of obligatieleningen waarop u rente kunt krijgen. Deze leningen worden meestal na 10 jaar weer afgelost.
- Hoe meer mensen lid worden, hoe meer er geïnvesteerd kan worden in windmolens of zonnepanelen.
- Wilt u meedoen? Word dan lid van een lokale energiecoöperatie voor zonne-energie of windenergie.
- Op Energie van Flevoland(Verwijst naar een externe website) vindt u alle energiecoöperaties in Flevoland.
- Bij het Energieloket Flevoland(Verwijst naar een externe website) kunt u terecht met al uw vragen over duurzame energie in Flevoland.
Windenergie
In Zeewolde zijn 3 windparken met windmolens:
Prinses Alexia Windpark
In de Zuidlob (gebied naast de Nijkerkerweg) staan 36 windmolens die 88.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. De molens zijn 98 meter hoog (mast) en als de wiek in de hoogste stand staat is de hoogte 150 meter. In Nederland is dit park een van de grootste windmolenparken op land. Kijk ook eens op Prinses Alexia Windpark(Verwijst naar een externe website).
Windmolenpark Sternweg
Het windmolenpark is een initiatief van omwonenden van de Sternweg. Er staan 9 windmolens met een masthoogte van 82 meter en een tiphoogte van 149 meter. Meer weten over dit kleinschalig windmolenpark? Kijk op Windmolenpark Sternweg(Verwijst naar een externe website).
Windpark Zeewolde
Agrarische ondernemers, bewoners en eigenaren van molens uit Zuidelijk Flevoland trekken samen op om in 2019-2022 van de bestaande kleine molens te vervangen door 91 nieuwe, grotere molens. Wilt u meer lezen over dit initiatief? Kijk dan op Windpark Zeewolde(Verwijst naar een externe website).