De warmtepomp van Gerwin

“Met onze warmtepomp zijn we onafhankelijk en duurzamer”

Gerwin van den Os, operations manager bij het familiebedrijf Bouwheer Zeewolde, woont al 21 jaar in Zeewolde. Sinds 2018 woont hij met zijn vrouw en dochters in hun woning aan de Elementen. Toen het gezin in hun nieuwbouwhuis trok, was het aangesloten op stadsverwarming. Dat leek in eerste instantie praktisch, maar al snel bleek dat het systeem niet altijd ideaal was. “Daar had je als bewoner geen controle over,” vertelt Gerwin. Dit vormde de aanleiding om over te stappen op een warmtepomp.

Zelfvoorzienend en comfort

Gerwin is graag onafhankelijk en zelfvoorzienend. Met de overstap naar een warmtepomp en zonnepanelen heeft hij nu de controle in eigen handen. “Als er iets niet werkt, kan ik het zelf oplossen, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen,” legt hij uit. Voor zover hij weet, is hij de enige in de straat die niet gekozen heeft voor het warmtenet. De keuze voor een warmtepomp, gecombineerd met 18 zonnepanelen, bleek een schot in de roos. De maandelijkse energiekosten daalden drastisch: van 300 euro per maand naar slechts 300 euro per jaar.

Praktische oplossingen

De installatie, die ongeveer 17.000 euro kostte, werd gerealiseerd door een lokale installateur in samenwerking met een bedrijf uit Harderwijk. De oude stadsverwarmingsunit werd verwijderd. Onder de trap creëerde Gerwin ruimte voor de warmtepompinstallatie. Hij koos een boiler van 230 liter, maar met een groeiend gezin – dochters met lang haar zorgen voor langere douchebeurten – denkt hij al na over een uitbreiding. “Een tip: bereken goed wat je nodig hebt aan warm water voordat je begint.”

Zomer en winter in balans

Gerwin benut de zonnepanelen optimaal. In de zomer staat de warmtepomp grotendeels uit, maar wordt het huis gekoeld met airconditioning, eveneens van hetzelfde merk als de warmtepomp. “De airco zorgt ervoor dat het huis lekker koel blijft, zelfs op warme dagen. We hebben screens op de ramen en de units staan uit het zicht op de garage. We horen nauwelijks geluid en de buren ook niet,” zegt hij tevreden.

Duurzaam en innovatief leven

Duurzaamheid is belangrijk voor Gerwin, zowel thuis als op zijn werk. “Ik werk aan innovatieve oplossingen, zoals zonnepanelen voor opleggers met koelmachines. Dat soort dingen vind ik interessant, het past bij wie ik ben,” vertelt hij. Ook in zijn privéleven probeert hij zo duurzaam mogelijk te zijn. “We kopen lokaal, vliegen niet, en rijden hybride. Het is voor mij een sport om zoveel mogelijk elektrisch te rijden in het dorp.”

Kostenefficiënt en toekomstbestendig

Hoewel de investering in een warmtepomp aanzienlijk is, kreeg Gerwin subsidie en financierde hij de verduurzaming met een verduurzamingshypotheek. “De subsidie was niet enorm, maar het helpt,” zegt hij. Hij adviseert anderen om zich niet blind te staren op het terugverdienen van de investering. “Doe het vooral omdat je er een goed gevoel bij hebt en niet alleen om het geld.”

Plannen voor de toekomst

Gerwin is nog niet klaar met verduurzamen. Hij overweegt een thuisbatterij om opgewekte energie beter te benutten, al is hij daar nog onderzoekend in. Ook staat er een schuur op de planning, mogelijk voorzien van extra zonnepanelen. “Het blijft interessant om te kijken hoe we steeds duurzamer kunnen worden,” besluit hij.

Tips van Gerwin

Zorg dat je installatie goed is voorbereid: controleer de warmwaterleidingen, die moeten bijv. niet op de grond in de kruipruimte komen te liggen.   

  • Bereken vooraf hoeveel warm water je nodig hebt.  
  • Kies een betrouwbare installateur en zorg voor een onderhoudscontract.  
  • Ga niet alleen voor het financiële plaatje, maar ga ook op je gevoel af.

Met zijn pragmatische aanpak en focus op duurzaamheid is Gerwin een inspirerend voorbeeld voor wie overweegt de stap te maken naar een toekomstbestendig huis.